Liz Braswell - Ami ​enyém volt rég




Az Aranyhaj és a nagy gubanc az egyik kedvenc disney mesém (fun fact: a kis hableány a legeslegkedvencebb mesém), így nem is volt kérdés, hogy elolvasom a könyvet, mert a retellingek mindig egy új ízt adnak a már jól ismert történetnek. Viszont mindig bennem van a félelem, hogy vagy nagyon ugyanolyan lesz, mint az eredeti, vagy pedig túlságosan más és rá sem ismerni a történetre. Korábban még csak két könyvet olvastam a twisted tale sorozatból (Ez hát a szerelem: nagyon tetszett, Tükröm, tükröm: kevésbé tetszett), így kicsit nehéz volt előre belőni, hogy milyen sorsra ítélem a regényt. 

– Kit érdekel mit kellene tenned? Az élet rövid. Az emberek meg kegyetlenek. Szórakozz, amíg süt a nap, a többiek meg csináljanak, amit akarnak.

Ebben a változatban a királynő nem a napvirágból készült főzetet issza meg, hanem a holdvirágból készült kotyvalékot, így gyermeke is ezüsthajú lesz arany helyett. Maga a koncepció nagyon tetszett, aranyhal lényegében egy nagyhatalmú boszorkánnyá válik a történetben. Ami viszont kevésbé tetszett a koncepció kapcsán, hogy kiszakított a mesék világából, ugyanis a történetet egy fiú találja ki és meséli el a beteg kishúgának. Bár édes, aranyos a gesztus, de amikor tündérmeséket olvasok szeretem azt hinni, hogy valóságosak. A kórház és a mese közötti ugrások számomra megtörték a varázst és ezáltal egy kicsit veszített a szépségéből. Viszont ezen túl tudtam lendülni, főleg miután elolvastam az író útószavát és kiderült, hogy az ő húga is rákos volt. Talán célszerűbb lett volna ezt a könyv elejére tenni, mert akkor másképp állok az egész szituációhoz.


Hogy egy kis magyar vonatkozása is legyen a történetnek, megjelenik benne Báthory grófnő, akiről úgy hírlett előszeretettel kínzott, gyilkolászott és fürdött fiatal lányok vérében. Maga a karakter tetszett, de talán kicsit túltolta az író, hogy mennyire volt szörnyű a nő és bár üdítő volt a jelenléte, túlságosan átvette a főgonosz szerepét Gotheltől, aki emiatt inkább tűnt egy pénzsóvár nőnek, mint gonosz boszorkánynak. Módosítás volt továbbá, hogy nem csak Flynn volt Rapunzel társa, hanem egy Gina nevű kezdő tolvaj is, akit a lány a Csúcs Kiskacsa nevű tavernában ismert meg. Nekem kifejezetten tetszett, egy teljesen új karakter, mert jó párost alkottak Flynnel. Kettejük párbeszéde és civakodásuk humoros volt és jól illett Rapunzel naivitása mellé.


Összességében kellően más volt a történet a filmhez képest, hogy ne unjam, a módosítások/ változtatások pedig többnyire kreatívak és élvezetesek voltak. A hosszával vannak problémáim, mert talán egy kicsikét túlságosan is el lett nyújtva a történet, de hozzá kell tenni, hogy a betűméret sem apró. Ez szintén pro, mert néhány kiadónál olyan pici a méret, hogy sokszor elkezd fájni a szemem olvasás közben. Mindent egybevetve szerintem a disney mese rajongóknak többnyire tetszeni fog a történet, mert nem csak a külseje csodaszép, belül is egy szórakoztató történetet rejt, amit már sokan ismernek.

⭐⭐⭐⭐

You Might Also Like

0 comments