Guillaume Musso - Visszajövök ​érted




Guillaume Musso számomra továbbra is az az író, akinek a könyvei automatikusan a kosárban landolnak. Új köntösben már 12 könyv jelent meg a Park könyvkiadó gondozásában, és most (2022) szeptemberében jelenik meg az újabb regénye magyarul, mely a szajnai ismeretlen címet viseli. Az összes könyve közül még három vár olvasásra (az éjszaka és a lányka, holnap, az angyal hív), így ezekkel a statisztikákkal bátran merem állítani, hogy nagy rajongója vagyok az író munkásságának. Musso regényeiben szeretem az egyszerűséget és a logikátlan fantasztikus elemeket (pl. időutazás), melyek létezésére sosem kapunk logikus magyarázatot, de úgy érzem ez a szép benne: elhiteti az olvasóval, hogy mennyi csoda, mágia, fantasztikus, sci-fi elem létezhet a világban, melyekről nem is gondolnánk, hogy ott vannak. 


A visszajövök érted című regényének főhőse Ethan, aki egy nagyon ambiciózus fiatalember. A könyv elején még egy 20-on éves munkás srác, de úgy érzi mindig is többre volt hivatott, így barátnőjét és legjobb barátját hátrahagyja és eltűnik az életükből, hogy egyetemre járjon és sikeres ember váljék belőle. Ez nem éppen a legszimpatikusabb felütése egy szereplőnek, de legalább esélyt ad a karakterfejlődésre. Szóval ugrunk is az időben, 15 évvel később járunk, ahol Ethan az amerikai emberek kedvenc pszichológusa lett, rengeteg pénze van, sikeres és mondhatni tökéletes az élete. Látszólag. Bár mindene megvan mégis üresnek és magányosnak érzi magát, mióta 5 éve váratlanul elhagyta a barátnőjét Celinét.

Amikor az ember még gyerek, azt hiszi, a szülei tökéletesek, és vakon imádja őket. Később azt hiszi, hogy gyűlöli őket, mert nem olyan tökéletesek, mint hitte, mert csalódnia kellett bennük. De még később az ember megtanulja elfogadni a hibáikat, mert ő maga sem hibátlan. Talán ez jelenti azt, hogy felnövünk.

A regény erősen feszegeti a “mi lett volna, ha…” kérdést és fontos szerepet kap a sors és a karma is a történetben. Vajon minden döntésünk és a sorsunk előre meg van írva, vagy képesek vagyunk felülkerekedni az eleve elrendeltetettség fogalmán és valójában mi magunk vagyunk a sorsunk kovácsai? Ez a kérdéskör nagyon érdekes és imádom az erről szóló regényeket, így hamar megszerettem a könyvet. Spoilerek nélkül nagyon nehéz írni a könyvről, de annyit elárulhatok, hogy kapunk karmát, sorsot, szerelmet, akciót és egymásra találást is. A regény maga könnyed, olvasmányos, de mégis akciókkal teli így gyorsan lehet vele haladni, csak úgy pörögnek a lapok. Bár az író a témát már más könyvében is boncolgatta, nem éreztem úgy, hogy kétszer olvastam volna ugyan azt a regényt, csak más köntösben. Azt már megszokhattuk, hogy Musso regényeiben fontos szerepet kap a szerelem és ez itt sincs másképp, bár annak ellenére, hogy fontos eleme a könyvnek, még sincs annyira előtérbe helyezve, inkább csak egy mellékszál.

Meg kell tanulnunk, hogy a jelenben éljünk. Ha túl sokszor tekintünk a múltba, újra meg újra szembesülünk a lelkiismeret-furdalásainkkal és a fájdalmainkkal. És ha túl sokat remélünk a jövőtől, illúziókba ringatjuk magunkat. Az egyetlen élet, amely igazán megérdemli, hogy megéljük, a jelen pillanat…

Összességében szinte-szinte új Musso kedvencet avattam, de továbbra is a Central Park a kedvenc regényem tőle. Akár első Musso könyvnek is ajánlom, ha még valaki nem olvasott tőle, remek lehetőség megismerni Musso munkásságát. Egész jó képet kaphatunk arról, hogy milyenek is a regényei ( pl. valóság és képzelet összemosása, New York vagy Párizs mint helyszín, stb). Egyszóval ajánlom minden Musso fannak, de azoknak is, akik még nem olvastak tőle. Olvassátok, szeressétek.


További Musso könyvértékelés tőlem:
⭐⭐⭐⭐⭐

Fülszöveg: 

Ethan, harmincas pszichiáter, gazdag, híres, jóképű. A siker azonban nem adta könnyen magát. Ethan Boston egyik szegénynegyedében nőtt fel, és napról napra elégedetlenebb volt az életével. Huszonharmadik születésnapján döntő lépésre szánta el magát; egy New York-i kiruccanáson kilépett addigi életéből, egy forgalmas utca sarkán örökre eltűnt barátja és menyasszonya szeme elől… Tizenöt évvel később Ethan szédelegve ébred manhattani luxusjachtján. Egy ismeretlen, vörös hajú nő fekszik mellette. És ezzel kezdetét veszi egy rémálomszerű nap… amelyeknek a végén egy kórházi műtőasztalon találja magát, három pisztolygolyóval a testében. Vajon elkerülhető az elkerülhetetlen? Vagy minden ember életében van egy pont, ahonnan már nincs visszaút. Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. A Visszajövök érted! páratlan utazás, amelyet végigjárva kicsit máshogy tekintünk saját életünkre is.





You Might Also Like

0 comments