Lisa Jewell - Az ​éjjel, amikor eltűnt




Lisa Jewell a fenti lakók című könyvvel keltette fel az érdeklődésem még tavaly októberben. Az említett regény magával ragadó volt a maga beteg módján, egyszerűen nem bírtam letenni. (Lisa Jewell - A fenti lakók értékelés) és bár láttam, hogy már több regénye is megjelent korábban magyarul mégsem szántam rá magam, hogy elolvassam. Viszont nem olyan régen elém került Az éjjel, amikor eltűnt című könyv fülszövege és megint fellángolt a krimi/thriller rajongásom. Reméltem, hogy az írónő ezen regénye is hasonlóan beteg és elborult lesz.

Csak azt érzi, hogy az élete falai egyre jobban köréje záródnak, és neki rést kell találnia, csak egy percre, csak hogy levegőt kapjon.

A történet szerint Tallulah elmegy a barátjával bulizni egy este, éjjel küld egy üzenetet az anyjának, Kim-nek, hogy nemsokára indulnak haza, de végül másnap reggelre sem kerülnek elő. Az anyuka elkeseredésében nyomozásba kezd a rendőrökkel, hogy mi történt a lányával és a barátjával. 1 évvel később Sophie a környékre költözik és a beköltözése utáni napon talál egy “Itt áss” feliratot, ásni kezd és talál is valamit, ami újraindítja a nyomozást az eltűnt fiatalok ügyében. Spoilerek nélkül röviden ennyi.

A történet több nézőpont és idősík segítségével rakja össze a annak a végzetes éjszakának a történéseit. Egy szemszög volt Tallulah, aki elmesél nekünk szép lassan mindent az elejétől fogva. A másik nézőpont Kim, aki a kezdeti eltűnést jelenti és a nyomozásban segít. Ők ketten eleinte a múlt. Majd jön Sophie, aki kiássa az újabb bizonyítékot és kapunk egy jelen Kim-et is, aki aggódva és reményteljesen figyeli az eseményeket. A szálak szép lassan összeérnek és végül szerencsére mindenre fény derül és nem hagy bennünk kérdéseket a regény. Bár van benne valami csábító, amikor az író vagy írónő az olvasóra bízza a regény végének értelmezését.

Az asztalon egy pisztoly, egy Apple telefon, egy tányér egy friss, vörös szívvel, amely mintha még mindig dobogna. Egy másik asztalon egy torta, egyetlen szelet hiányzik belőle, és a késen, amellyel szelték, egyetlen vércsöpp.

A cselekmény viszonylag lassan indul be. A legtöbb dologra fény derül Tallulah elmesélése alapján a könyv vége felé, de a nyomozás maga viszonylag lassú folyású a különböző időbeli és személybeli váltások miatt. Tetszett, hogy központi elem volt a párkapcsolati probléma is, hiszen nagyban befolyásolta a történet alakulását és fontos, hogy időben észrevegyük az esetleges intő jeleket. Plusz rengeteg feszültséget adott a történethez, amit éreztem, hogy gyűlik-gyűlik, de nem tudtam pontosan mikor fog kitörni a rengeteg felhalmozott feszültség. Egy ilyen könyvnél az a legjobb, ha úgy kezdünk neki, hogy a lehető legkevesebbet tudunk róla, így nem is szaporítom tovább a szót. Érdekes, feszültségekkel teli regény volt, rengeteget gondolkoztam közben, hogy mi történhetett a fiatalokkal, ki a gyilkos és őszintén mondom számomra meglepő véget ért a történet. Nem erre készültem így pozitívan ért, hogy rosszul gondolkoztam a bűntényt illetően. Remek regény.

Akkoriban ez a beszélgetés elég irreális volt. Még annyi mindennel kellett megbirkózniuk, hogy elérhessék az és aztán boldogan éltek napsütötte mezejét. De most elérkezett. Az este, amikor minden megváltozik.
⭐⭐⭐⭐

Fülszöveg:


Anyu, itt vannak páran a suliból, és meghívtak magukhoz. Egy óra. Oké? 2017, Szent Iván-éj: Tallulah, a tizenéves leányanya randizni megy, kisbabájára otthon a fiatal nagymama, Kim vigyáz. Este tizenegykor Tallulah küld egy sms-t Kimnek. Hajnalban, fél ötkor Kim arra ébred, hogy Tallulah még mindig nem ért haza. A lány ismerősei azt mondják Kimnek, hogy látták Tallulah-t: egy medencés partira tartott az erdőbe, egy Sötét Ház nevű helyre, ami nincs is messze.
Tallulah soha többet nem megy haza.
2018: Sophie az erdőben sétál egy bentlakásos iskola mögött, ahol a barátja nemrég állt munkába mint vezető tanár. Meglát egy kerítéshez szögelt kartont, amin az áll: ÁSS ITT.
Megoldatlan ügy.
Kihalt ház.
Egy család borzalmas titkot rejteget.







You Might Also Like

0 comments