Mikki Daughtry & Rachael Lippincott - Mindvégig

 

Sajnos korábban nem olvastam az író párostól A két lépés távolság című könyvet, mivel hamarabb láttam az abból készült feldolgozást (upsz). A filmet kb. végig izgultam és zokogtam, az egész sztori nagyon megérintett, ezért az új regényüket mindenképp szerettem volna elolvasni. Na meg persze a mesés borító is hozzásegített az elhatározáshoz, hogy megismerjem Kyle tragikus történetét.

Kyle és Kimberly a tökéletes gimis pár, szinte az egész gimit együtt töltötték és most közös tervekkel készülnek a főiskolára. Látszólag. A valóságban sokat veszekedtek, nem tudtak rendesen kommunikálni és egy Kyle-t ért sportbaleset miatt a jövőképe is teljesen megváltozott. Amikor Kimberly közli, hogy mellőzné a „Kyle barátnője” szerepet hatalmas veszekedés kerekedik közöttük az autóban. A veszekedés miatt balesetet szenvednek és mikor Kyle felébred megtudja, hogy Kimberley meghalt. Szerelme halála teljesen összetöri és úgy érzi nem érdemli meg, hogy éljen. Ekkor találkozik Marley-vel, aki hasonló traumát élt át a múltban, és egymást támogatva próbálnak túllépni az őket ért veszteségeken. Röviden ennyi is az ismertető, és most vágjunk is bele miért gondolom, hogy ez egy fantasztikus könyv.
És pontosan ezt kellett hallanom. Nem hajt, hogy legyek már jobban. Nem ítélkezik, hogy mit érzek, vagy mit csinálok. Csak hagyja, hogy érezzem.

Először is nagyon örülök neki, hogy egy ilyen komoly témát feldolgozó könyv megszületett és magyarul is megjelent. Sokkal több ilyen hasznos könyv kellene, mert nem csak „szórakoztat”, hanem rengeteget tud segíteni egy hasonló sorsú olvasónak. Aki nem élt át efféle traumát az is számtalan dolgot tanulhat belőle önmagáról és a másokkal való kapcsolatairól. A könyv lényegében arról szól, hogy Kyle hogyan tudja kezelni az őt ért veszteséget, és képes-e továbblépni a múltbéli sportsérülésén, hogy új utakat és célokat találjon magának.

Karakterek tekintetében számomra Kyle nem igazán volt megnyerő a könyv kezdetén. Személyiségét erősen jellemzi a társfüggőség, képtelen meglenni kapcsolat nélkül és ezt a szemfüles olvasók gyorsan ki is szúrhatják. Ahogy megismeri Marley-t, aki hasonló traumával küzd, gyökeresen megváltozik a személyisége és ez javára is válik. Kicsit furcsa volt férfi szemszögből olvasni a történetet, de sikerült gyorsan belerázódnom Kyle szemszögébe, ezáltal gyönyörűen látható volt a személyiségének fejlődése a regény során.

Menned kell tovább előre. Ne ragadj a múltban!

Kimberly döntését a szakításról teljesen meg tudom érteni. Belefulladt a Kyle megszállottságába,  a kapcsolatukba, a folytonos veszekedésekbe és szeretné látni mi mindent lenne képes elérni egyedül. Ez szerintem tök oké volt. Kyle és Marley szerelmi szálán kívül a barátság témaköre is középpontba kerül, hiszen Kyle rádöbben, hogy nem igazán figyelt a körülötte lévők dolgaira és szükségleteire, csak az idealizált kapcsolatára.

A felépítést tekintve két részre tudnám bontani a történetet, ugyanis egy nagyobb csavar keresztülvág mindent. Nem mondom, hogy nem számít erre az ember, de bevallom végül más történt, mint amire én gondoltam, így végül is sikerült meglepni a történetnek. A könyv első fele nagyon szép és érdekes. Imádtam olvasni Kyle szenvedését és ahogy egyre inkább kilábal belőle. A második résztől nem spoilerezek el semmit, de elég hepehupás lett. Egy hullámvasúton éreztem magam, de nem a kifejezetten jófélén, mert folyton jöttek az újabb kisebb-nagyobb csavarok és kicsit túl sok lett a végére. Annak ellenére, hogy a vége kevésbé tetszett, szerintem ez a rengeteg csavar sokaknak még tetszeni is fog, mert pillanatok alatt fogják a padlón érezni magukat.

– De egyáltalán megérdemlem, hogy jobban legyek? – kérdezem. A hangom az utolsó szótagnál elcsuklik, és nagyot nyelek, küzdök, hogy összeszedjem magam.

Összességében szerintem ez egy nagyon jó történet, és bátran ajánlom főleg a ya romance kedvelőinek. A csavarok olykor kiszámíthatóak, de biztos vagyok benne, hogy meg fog tudni lepni a könyv néhány helyen. A fordítás nagyon szépre és élvezetesre sikeredett. Bár nem tudom milyen eredeti nyelven, de szerintem sikerült átadni azt, amit az írók is szerettek volna.

⭐⭐⭐⭐⭐


Fülszöveg:

Megtalálhat még a szerelem, miután mindent elvesztettél? Kyle és Kimberly voltak a tökéletes pár a középiskolában, de amikor az érettségi banketten Kimberly szakít vele, Kyle világa szó szerint a feje tetejére áll. Autóbalesetet szenvednek, aminek során agykárosodása lesz, Kimberly pedig meghal. És nem ismer senkit, aki megérthetné, mit is érez. Amíg nem találkozik Marley-val. Marley-t is nagy veszteség érte, amiért saját magát hibáztatja. Ahogy Kyle és Marley próbálják egymás sebeit gyógyítani, érzéseik egyre erősebbek lesznek egymás iránt. Kyle azoban nem tud szabadulni a gondolattól, hogy egy újabb baleset felé száguld, ami ismét felforgatja majd az életét, pedig épp csak kezdte újra összerakni azt. És igaza van.





You Might Also Like

0 comments