Lucy Strange - A ​nővérek átka

Fülszöveg:

„Küzdelmes az élet Willa, Grace, Freya és három húguk számára. A hat, anya nélkül maradt lány egy tanyán él és dolgozik rettegett apjuk és egy átok árnyékában. Mikor megérkezik a vidékre a titokzatos Telihold vásár, a legidősebb lány, Grace végre egy kis vidámságot csempészhet az életébe, ám másnap, mikor a mutatványosok tovább vándorolnak, neki is nyoma vész. Willa utánaered, az Elveszett mocsáron át követve nyomait, ahol sűrű árnyak gyülekeznek. Ha sikerül közöttük átvergődnie, és egyesíteni családját, talán az apja által rejtegetett titkokra is fény derül, és szembenézhet legmélyebb félelmeivel…

Lucy Strange neve számomra eddig ismeretlen volt, de a gyönyörű borító egyből meghozta a kedvem a történethez, bár egy kicsit tartottam tőle, hogy már túl idős vagyok egy middle grade könyvhöz. Félelmeim szerencsére alaptalanok voltak, nagyon hamar és hihetetlenül könnyen belerázódtam a történetbe.

A regényben az 1600-as évek végén, 1700-as évek elején járhatunk a dél-angliai mocsárvidéken, ahol a kis falvakat átszövi a félelem és a rengeteg babona, melyektől az ott élő emberek képtelenek elszakadni. Ezen a területen él a 6 nővér a babonás apjukkal és szeretettel teli nagyanyjukkal. Az apjuk csalódottá és keserűvé vált az évek során, mert sose született fiú gyermeke, aki a tanyát örökölheti és a nevének hordozójává válik. Ráadásul 6 lánya van és úgy gondolja, ha nem tesz úgy, mint a babonában írva van, akkor idő előtt elhalálozik.

A történet soha nem volt unalmas, töretlenül haladt előre és képes volt 100%-ban lekötni a figyelmem. A regény atmoszférája egyszerre volt sötét és borongós, de mégsem volt félelemkeltő, inkább reményteli. Ezt a kényes egyensúlyt az írónő képes volt a történet végig fent tartani, ami nem lehetett egyszerű. Továbbá remekül ötvözte a folklórt és a mítoszokat. Míg a fő cselekményszál a rejtélyre fókuszál, számomra sokkal érdekesebb volt az utazás a mocsáron át. Szinte láttam magam előtt az egész tájat mert annyira jól volt megírva az egész. Olyan érzés volt, mintha a mocsár élt volna Willa körül.

[…] egyes dolgok csak azért olyan mágikusak, mert mások félnek tőlük.

A karakterek változatosak és egyediek voltak. A 6 nővér mindegyike igazi egyéniség volt, bár nagy szomorúságomra nem mindenkinek jutott jelentős szerep. Willa igazán makacs volt és akaratos, gyakran szembe ment apjával, de bármit megtett volna testvéreiért. Egyértelmű volt, hogy erős női karakterekről olvashatunk és a feminista üzenetet sem rejtegette az írónő. Viszont nem voltak túlzottan összetettek, ami érthető is, ha figyelembe vesszük a célkorosztályt. Úgy gondolom, hogy fontos, hogy a lányokat már fiatal korukban elég megerősítést kapjanak arról, hogy ők is erősek és több dologra is képesek, mint azt hinnék magukról és a regény és cselekménye erre tökéletesen megfelel.

Szeretem az emberi tulajdonságokkal megspékelt állati karaktereket, ezért is voltam rettentően boldog, amikor felbukkant egy ló a történetben. A Disney mesékben is megfigyelhető lány és az ő segítője kapcsolatát tudnám példának hozni. Biztosan mindenki látott már legalább egy Disney mesét, így talán könnyű elképzelni, hogy milyen is volt Willa kapcsolata az állattal.

Ami tüskét hagyott a körmöm alatt az a térkép hiánya a könyv elején. Willa annyi felé bandukolt a könyv során, szívesen végig követtem volna ezt egy térképen is az ujjammal, ahogy a fantasy könyveknél is szoktam. Egy kérdés viszont felmerült bennem, bár ez lehet a fordítás apropója: Ki ad olyan nevet egy településnek, hogy Bitóvég? :D

A térképek elgondolkodtatnak azon, hogy hol vagy, és hol nem vagy. Hatalommal ruháznak fel. Gondolatokat tesznek a fejedbe.

Összességében nagyon jó és tanulságok olvasmány volt. Felnőtt fejjel is remekül szórakoztatott és lekötött a regény. A könyv hátoldalán a 10+ szerepel, mint életkori ajánlás, szerintem egy felnőtt 40 éves ember is tud benne értékes üzenetet és tanulságot találni. Egyébként, már be is szereztem az írónő korábban megjelent történeteit, melyek remélem, hogy hasonló élvezetet fognak nyújtani számomra.

 ⭐⭐⭐⭐⭐

 

You Might Also Like

0 comments