Leigh Bardugo - A kilencedik ház (Alex Stern 1.)

 

Fülszöveg:

„Galaxy „Alex” Stern a Yale Egyetem legfurcsább elsőévese. Hippi anyja nevelte fel Los Angelesben, a középiskolát sem fejezte be, drogdíler haverok között és alkalmi munkákból élt, húszévesen pedig egy rejtélyes gyilkossági ügy egyetlen túlélője lett. A kórházi ágyán kínálják fel neki a második esélyt, a felvételt a világ egyik legrangosabb egyetemére. De miért neki? És ki mozgatja a szálakat?

Alex hamarosan különleges képessége miatt és a titokzatos jótevői megbízásából a Yale titkos társaságainak okkult tevékenységét felügyeli. A tiltott mágia alkalmazása viszont baljósabb és veszélyesebb, mint ahogy azt akár a legparanoiásabb elme is elképzelheti.”


Leigh Bardugo az utóbbi időben hatalmas sikereket könyvelhet el YA fantasy regényeivel, ebben nagy szerepe van a Netflix által készített Shadow and Bone sorozatnak is, mely kicsiny hazánkban is igen népszerű lett. Ezt a fellendülést kihasználva egy új demográfiai csoportot célzott meg A kilencedik ház című regényével, amely már levetkőzi a YA besorolást és NA fantasy vizeire evezett. A felnőtteknek szánt fantasy regénye új mélységét nyitja meg az írónő fantáziájának ebben a lehengerlő és egyedülálló műben.

A béke olyan, mint minden nagyon jó az életben: nem tart sokáig. Egy illúzió, amit egy pillanat alatt meg lehet szakítani, és ami ezután örökké elvész. Csak két dolog ad valódi biztonságot: a pénz és a hatalom.

Úgy gondoltam, hogy engem már nem lehet (vagy csak nagyon nehezen) meglepni ebben a zsánerben, ugyanis már több mint 200 db fantasy könyvet olvastam, viszont Bardugónak megint sikerült újat mutatnia számomra. Magyarul megjelent új regényében mesterien szövi össze a thriller és a fantasy elemeit, bonyolult összefüggéseket kreál és egy igazán egyedi világot épít a szórakoztatásunkra.

Történetünkben megismerhetjük Galaxy (Alex) Stern-t, aki a méltán híres Yale diákja lesz. Előéletét tekintve egyáltalán nem illik a többi diák közé, nincs kimagasló tanulmányi eredménye, nem jeleskedik a sportokban és egyetlen túlélője egy gyilkossági ügynek, ahol több drogos fiatal veszítette életét. Ezzel szemben viszont látja a szellemeket, amivel felkelti a Léthe ház képviseletének érdeklődését. A Yale egyetemen ugyanis titkos társaságok működnek, akik sikeresen varázsolnak, jósólnak és különböző rituálékat hajtanak végre, a Léthe ház pedig ezek működését felügyelni. Az alapokról ennyit is, térjünk át a cselekményre.

Talán a jó dolgok ugyanolyanok, mint a rosszak. Néha csak hagyni kell, hogy megtörténjenek.

Maga a történet igen lassan indul be, a könyv első fele lényegében építkezik, lassan adagolja az információkat. Ez bevallom engem nagyon zavart, mert szeretek in medias res a dolgok közepébe vágni. A lassú bevezető szerintem sokak kedvét el is vette az olvasástól, mert semmi információ nem volt azzal kapcsolatban, hogy hova is fog kifutni ez az egész történet, csak sodródtunk Alex mindennapjaival és visszaemlékezéseivel. A regény 3 idővonalon bontakozik ki, melyek precíz egyensúlyban vannak egymással. A különböző szálak olyakor kulcsfontosságú információkat tárnak fel előttünk a múltat illetően, így a végére szép kerek egész történetet kapunk és a legtöbb szál lezárásra kerül.

Sok tekintetben durva a könyv, mert a cselekmény nem retten vissza a bántalmazástól, szexuális erőszaktól, verekedéstől és haláltól. Nyilván ez más könyvekben is előfordul, de itt olyannyira jól volt megírva és annyira klappolt minden, hogy néha még az én gyomrom is felfordult.

A karakterek tekintetében Alex bár az a regény elején nem volt a rokonszenves, a végére igazán megkedveltem, mert nagyon emberi volt, kemény, de mégis sebezhető. Nem volt jó, de gonosz sem (igazi morally grey karakter) és ez a kettősség nagyon szimpatikussá tette a szememben, mert végre nem azt a kedvességtől tocsogó tucat főszereplőt kaptuk, mint általában. Mellé társul Darlington, akiről csak visszaemlékezések formájában olvashatunk, mert a jelenben hivatalosan Spanyolországban tevékenykedik. Ő pontosan Alex ellentéte számos tekintetben, de főleg erkölcsileg. Ők maguk a tűz és víz a történetben, és bár romantikus szál nem sok van a történetben, mégis érezni lehetett egyfajta feszültséget kettejük között.

Nem tudta, miért. Ha együtt megyünk a pokolba, a gyilkosság jó kezdő lépésnek tűnik.

Ami megmenti a történetet, azok számára, akik nem kedvelik a lassú felvezetést, az a könyv második fele. Konkrétan felrobbannak az események és az eddig ügyesen keltett feszültség a tetőfokára hág. Csak úgy kapkodtam a fejem, mert fénysebeségre kapcsolt a nyomozás és az Alex körül történő dolgok. A vége meg egyszerűen zseniálisra sikeredett, mert mint korábban is említettem meglepett a végkifejlet. A történetben lévő krimi szálak nagyrész felgöngyölítésre kerültek, nem hagytak idegtépő kérdéseket (csak néhányat ;) ) és ügyesen előkészítették a második könyvben várható események egy részét.

Összességében a felnőtt fantasy felé nyitók számára ez egy remek lehetőség, hogy jobban megismerkedjenek a műfajjal, mert az írónőnek (szerintem) sikerült kilépnie a tipikus YA könyvek vonzáskörzetéből. Sokkal komolyabb és összetettebb volt a történet, mint amire számítottam és egy igazán különleges olvasmány volt, remek világfelépítéssel és történetvezetéssel. Hivatkozva a korábban írottakra számítani kell rá, hogy az eleje lassú, de úgy gondolom, hogy a vége megéri a fáradozást, a következő kötet pedig mesze túl fogja szárnyalni az elsőt.

További információ, hogy az Amazon Studios megvette a sorozatkészítési szóló jogokat már két nappal a könyv megjelenése után, így néhány éven belül az is megismerheti Alex történetét, akinek a regény nem fekszik. Ugyanakkor az adaptáció még nagyon korai státuszban van, szinte semmi információ nincs a sorozatról. 2021. június 16.-án Leigh Bardugo az Instagramon közölte követőivel, hogy dolgozik a kilencedik ház forgatókönyvén. (Forrás: https://www.distractify.com/p/ninth-house-tv-show)

Ha a könyv felkeltette az érdeklődésed itt tudod megrendelni: Könyvmolyképző Kiadó

⭐⭐⭐⭐⭐

You Might Also Like

0 comments