Lex Croucher : Reputation ​– Kinek a jó híre?




A könyvet már régen kinéztem magamnak angolul, de nem mertem belevágni, így nagyon megörültem, hogy megjelent magyarul, ráadásul egy új kiadó, az Anassa könyvek kezei között. Örülök neki, hogy az eredeti borítóhoz tartották magukat, mert nekem nagyon tetszik és imádom ezeket a színes, rajzolt karakteres borítókat. Maga a alapszituáció is remek, tetszett. Fiatal, naiv lány rossz társaságba keveredik és teljesen kifordul magából. Ha így vesszük elég tucat sztorinak tűnhet, viszont, ha az egészet áttesszük Jane Austen korába máris izgalmasabb. Aki alapvetően a klasszikusokat szereti, azt érheti meglepetés, mert a kort leszámítva elég modern a regény, szerepet kap benne az alkohol, különböző kábítószerek, LMBTQ és az erotika is (bár nem erotikus regény(szerencsére)). Ezek mellett egész sok humoros jelenetet is kapunk, főleg főszereplőnk, Georgina jóvoltából, szarkazmusa üde színfolt volt a történetben.


A történet viszonylag lassan indul be, az eleje kicsit döcögős. A középosztálybeli Georgina megérkezik a nénikéjéhez, mert a szüleit lényegében untatja a jelenléte és elköltöznek nélküle a tengerpartra. Tehát kapunk egy lélekben kicsit megtört lányt, hiszen úgy érzi, hogy a szülei nem igazán törődnek vele. Egy unalmas partiban találkozik Francessal, aki már sokkal magasabb körökben mozog. Georginát egyből lenyűgözi a lány nemtörődömsége és nagyon hamar barátságot kötnek egymással, így főhősünk bekerül egy magas szinteken mozgó, elit baráti társaságba. Érezhető egy kis hiúság Georgina részéről, de nem hibáztatom azért, mert tartozni szeretne valahova és egy teljesen új környezetben barátokat akar szerezni, szinte bármi áron. A társaságban előkerül a dohány, kábítószerek, alkohol és a testiségek egy módját sem vetik meg a szereplőink. Tetszett, hogy a kis klikkben lényegében mindenki gonosz volt, beleértve Georginát is. Frances kevert fajú, amit a háta mögött meg is kap, de jómódúsága miatt nincs kiközösítve a társaságból. Ennek ellenére szerintem kicsit kívülállónak érzi magát és túlságosan is be akar illeszkedni. Kemény páncélt növesztett, amit a toxicus viselkedésével folyamatosan építget. Cecily bár kedves (valamennyire) mégis megfigyelhető egy érzelmi nemtörődömség nála, ami kissé ellenszenvessé teszi. Viszont mindenkinél megfigyelhető egyfajta jellemfejlődés a regény végére, akár beismerik akár nem. Szóval Georgina bekerül ebbe a toxicus közegbe, ahonnan nem szeretne kilógni így benne van mindenbe. Elkezd hazudozni a nénikéjének, rengeteg alkoholt fogyaszt és szörnyen viselkedik kedvenc szereplőmmel, Bettyvel, aki mindent megtesz, hogy a barátja legyen (, de csak azért a kedvencem, mert végre valakit úgy hívnak egy könyvben, mint engem :D ). Nyilván ennek hatására Georgina kicsit zülötté válik, és teljesen kifordul önmagából.

Nagyjából ez volt a felvezetés. Majd jön a fordulópont, amikor Georgina is kezdi érezni, hogy akiket egész idő alatt a barátainak hitt, valójában nem azok. Viszont már túlságosan benne van mindenben ahhoz, hogy csak úgy kiszálljon. Megjelenik a könyvben egy Darcy féle lovag is, akibe Georgina hipp-hopp belezuhan (azért a “zuhan”, mert elég instant volt a dolog). Innentől a cselekményről nem szeretnék többet elárulni, derítse ki mindenki maga, hogy mi lett hősünk sorsa.

Ami még említést érdemel az az anakronizmus, ami lényegében azt jelenti, hogy időbeli ellentmondás. Bár ez engem egyáltalán nem zavart a könyvben, de mégsem hiszem, hogy Jane Austen korában valaki ennyire nyíltan felvállalta volna a homoszexualitását, vagy egy csapat fiatal kísérő vagy felnőtt felügyelete nélkül tölt el egy hétvégét egy vidéki házban totál részegen. De ahogy fent említettem ez engem nem zavart abban, hogy élvezzem a történetet, de aki egy Jane Austen típusú regényre vágyik, az inkább a klasszikusok felé nyúljon.

Összességében nekem tetszett a történet, bár nagyon lassan indult be a cselekmény. A karakterek változatosak és érdekesek voltak, a cselekmény kicsit kiszámítható, de néha azért kapkodtam a fejem, hogy mi is történik éppen. Igazi csajos könyv, aminek remek tanulsága van, rengeteg jellem fejlődéssel megspékelve.

⭐⭐⭐⭐(⭐)





You Might Also Like

0 comments