Colleen Mullaney - Gin ​Austen


Én kifejezetten az a koktélos lány vagyok és a ginnek külön csücske van a szívemben, Jane Austen pedig az egyik kedvenc írom, így summa summárum, ha létezik tökéletes könyv, akkor számomra ez az. Bár a koktélokat inni inkább szeretem, mint készíteni, de még a nyáron vettem egy koktél készítő szettet (kis mérő, shaker,stb.), így kifejezetten örültem, hogy végre használhatom is.

Az első néhány oldalon Jane rövid élettörténetét olvashatjuk két egyszerűbb recept kíséretében, majd néhány szó esik a györgy kori italokról. Megismerhetjük a koktélok különböző kategóriáit, a Flippet, amihet tojás (igen, tojás) is tartozik, a Julepet, Puncsot és a többi kategóriát is. Mindegyikről egy rövid ismertetőt találunk. Ezután az író elvezet minket a koktélkészítés szent eszközeihez, mint a bárkanál, mixer, törőfa, shaker stb. Itt szintén találunk egy rövid szösszenetet arról, hogy melyik eszköznek mi a célja. Ezután megismerhetjük a koktélos poharak világát, különös tekintettel figyelve az alakra. Pro tipp: mindig be kell hűteni előre a poharakat. A frissítő receptek mellett, a koktélokhoz szükséges szirupok receptjei is megtalálhatóak (30. oldal) a könyvben az elkészítési útmutatóval együtt. Olvashatunk az earl grey, grenadine, hibiszkusz-, levendula-, lime-menta, mandula-, rebarbara-, rozmaring- és cukorszirupból is. A cukorsziruphoz meglepő módon csak cukor és víz szükséges. A szirupok után a koktélkészítés módszereiről olvashatunk. Mint könyvben is említve van “ha valamit érdemes elkészíteni, azt érdemes jól csinálni”. Az itt olvasható technikák segítenek abban, hogy a koktélunk tökéletesen sikerüljön. Megismerhetjük a lebegtetés technikáját és a díszítés fontosságát is egyéb érdekességek mellett.


Ezután érkezünk el az első műhöz, ami az értelem és érzelem. Innentől lesz “izgalmasabb” a regény, mert az alapok megismerése után végre nekiállhatunk a koktélok elkészítéséhez. A részekben találhatóak idézetek, receptek és majdnem mindig egy kép a műalkotásról. A koktélokhoz mindig van egy rövid szösszenet, hogy hogyan kapcsolódik az adott koktél Jane Austenhoz. 6 db műről olvashatunk: Értelem és érzelem, Büszkeség és balítélet, A mansfieldi kastély, Emma, A klastrom titka és Meggyöző érvek. Miután nyálcsorgatva végiglapoztuk a recepteket elérkezünk az ivós játékokig. 4 db játékot találunk, melyből a kedvencem az egy megfilmesített mű nézése közbeni italozás. Megadott szempontok alapján kell inni, például ha valaki lóháton érkezik az 1 korty, de ha bárki felkiált, hogy “ a könyvben ez nem így volt” akkor fenékig ürülnek a poharak.

Legutolsó sorban a mellett sem szabad elszaladni, hogy mennyire szemkápráztatóan szép a könyv. Nem csak a borító lett festői és nyújt kifinomult hatást, de a belső is igazán lenyügöző lett. A színválasztás tökéletes, egyszerűen meseszép az egész. Nagyon el lett találva minden benne.




Összességében a könyvben megismerkedhetünk Jane Austennal, a koktélokhoz kapcsolódó alapfogalmakkal, poharakkal és persze a receptekkel is. Nagyon ötletes, hogy a koktélok egy-egy műhöz kapcsolva kerülnek bemutatásra, de ezek mellett találhatunk még idézeteket, érdekességeket a könyv legvégén pedig egy ivós játékkal is gazdagabbak lehetünk. Bár még egyik koktélt sem próbáltam elkészíteni, a Prológus csapattal tervezünk egy közös koktél estet, ahol több receptet is kipróbálunk majd. Erről majd tuti érkezik egy hosszabb beszámoló, de hogy mikor kerül rá sor az sajnos eddig rejtély. Az értékeléssel viszont gondban vagyok, mivel nem tudom mennyire lehet értékelni csillagosan egy receptkönyvet. De mivel nekem nagyon tetszik és más receptkönyvet még sosem "olvastam", így jár neki az 5 csillag. 

⭐⭐⭐⭐⭐


You Might Also Like

0 comments