Rory Power - Vadak szigete


Szerintem már sok könyv értékelését kezdtem így idén, de az első dolog, ami megragadta a figyelmemet a könyvvel kapcsolatban az az iszonyatosan menő és csodás borító volt. Már korábban is felfigyeltem a regényre és nem tudtam összetenni fejben, hogy egy ilyen gyönyörű borító hogyan takarhat egy horror fantasy/sci-fi sztorit, de a történet elolvasása után már minden világos lett. Amennyiben szeretnétek olvasni a regényt készüljetek egy nagy adag érzelmi rettegésre, mert a regényben lévő lelkek nagyon sötétek tudnak lenni, pont mint maga a történet. Nem egy megszokott történet, de a maga módján nagyon különleges.

Mert úgy érzem, egész életemben ezt kerestem – a vihart a testemben, amely hasonlít arra, amelyik a fejemben tombol.

A történet szerint van egy leányiskola egy szigeten, ahol kitört egy furcsa járvány, melynek neve Tox. A Tox hatására a sziget élővilága megváltozott és a lányokon is maradandó nyomot hagyott, már aki túlélte. Van akinek két gerince vagy szíve nőtt, más úszóhártyával gazdagodott és még sorolhatnám miket művel a Tox a túlélők testével. A sziget karanténban, az iskolát elhagyni szigorúan titkos, egyedül a csónakosok léphetik át a kaput, hogy a küldött élelmiszereket elhozzák a táborba. A történet főszereplője Hetty, akinek a legjobb barátnője, Byatt rejtélyes módon eltűnik, így elindul, hogy felkutassa és szükség esetén megmentse a lányt. A nyomozás során olyan információk birtokába jut, ami fenekestül felforgatja azt, amiben eddig hitt.

Alapvetően a horror műfaj távol áll tőlem, nem igazán olvasok a zsánerben így nem vagyok profi az elemzésben sem, de azt el tudom mondani, hogy ez nem az a tipikus horror regény, ami a jump scare- re épít. Már maga a koncepció is nagyon érdekes és egyedi volt számomra a fertőzéssel, karanténnal és új testrészekkel. A regény sötét és részletgazdag, fantasztikus leírásokat kapunk a saját magukból kifordult lányok torzulásairól. Aki vizuálisabb típusú (na és persze szereti a zsánert), annak egy igazi kincsesláda lesz a történet. A cselekmény nem fullad ki, folyamatosan fenntartja az érdeklődést és a borzongást. Rengeteg olyan fordulat van benne, amire nem számítottam vagy teljesen mást vártam, így nem nevezném kiszámíthatónak a cselekményt, de a laikusabb horror olvasók nyugodtan megvétózhatják az állításom. A történetvezetés durva volt és realisztikus, a karakterek a történtekhez képest józanul gondolkodtak, ami valóságossá tette a regényt.

Vannak napok, amikor minden rendben van. Máskor kis híján összeroppanok. A horizont üressége láttán. A testemet kínzó éhség miatt. Hogyan fogjuk túlélni ezt az egészet, ha egymást sem vagyunk képesek elviselni?

A karakterek a legszörnyűbb pillanatokban fejlődtek és durvultak, de igyekeztek megőrizni a lényük azt a részét, ami az emberségért felelt. És ha már karakterek, meg kell említenem, hogy a könyv tartalmaz egy icuri-picuri LMBTQ szerelmi szálat is, de őszintén szólva fölöslegesnek éreztem, szerintem nem volt megfelelően kidolgozva és a történethez sem adott hozzá semmit. Talán segített a karakterek közötti dinamikát megoldani, de ugyanezt a hatást lehetett volna elérni a barátsággal is. De mint említettem a szerelem minimális a történetben, összesen 3 oldal, ha szól róla, de nekem őszintén nem is hiányzott a történetből. Jó volt végre egy olyan badass ya főszereplőről olvasni, akinek nem a szerelem a legfőbb mozgatórugója, hanem a túlélés és, hogy megtalálja a barátnőjét. A szereplőknek meg kell küzdeniük a folyamatos éhséggel, a tudatlansággal és a várakozás (a gyógyírre) kínzó érzésével.


Az egyetlen dolog, ami nem annyira tetszett a regényben az a lassú történetvezetés volt. A könyv elején lényegében szépen összefoglalják, hogy mi történt eddig és mit tudnak a betegségről, de az igazi nyomozás és akció csak később indul be és ahhoz képest túl hamar véget ért a könyv. Szerettem volna még többet tudni a betegségről, hogyan terjed, miért okoz minden lányon más deformációt és mi is lesz a Tox sorsa hosszútávon. Nagyon örülnék neki, ha lenne valamiféle folytatása a történetnek akár egy teljesen másik nézőpontból és egy kicsivel boldogabb vége, mint ennek. Remek lehetőségeket rejteget a világ és rengeteg még kiaknázatlan pontja van az alap ötletnek, így szurkolok, hogy Rory Powert megszállja az ihlet, ami a folytatáshoz kell.

Először az erdőt támadhatta meg a Tox. Én legalábbis így gondolom. Még mielőtt belénk fészkelte volna magát, beszivárgott a földbe. A fák magasabbra nyúltak tőle, a zsenge magoncok gyorsabban sarjadtak, mint amire jogosultak lettek volna. És ez rendben volt így; nem is szúrt szemet, mígnem egyszerre csak, az ablakon kinézve, már nem az ismerős Raxtert láttam.

Összességében műfajt is figyelembe véve nekem nagyon tetszett a történet és a sötétsége. Láttam, hogy goodreadsen sokan hasonlítják Jeff Vandermeer egy könyvéhez, de mivel nem olvastam erről nem tudok nyilatkozni. Szerintem egyedi volt és elérte, hogy jobban nyissak egy számomra ismeretlen zsáner felé. Nem az a tipikus young adult könyv, de megéri neki egy esélyt adni, ha vágy egy kis újdonságra és izgalomra. Tökéletes választás lehet egy ködös, esős novemberi bekuckózós napra. Bár sok benne a leírás gyorsan lehet haladni vele, mert mindig pont olyankor jön egy kis információ dömping amikor arra szükség van, így nem válik unalmassá a történet.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a könyv, a kiadó oldaláról bármikor meg tudod rendelni. Megrendelem


Fülszöveg:

Lassan kezdődött. A járvány eleinte csak a tanárok közül szedte halálos áldozatait, idővel azonban a diákok körében is terjedni kezdett. Megváltoztatta a testüket, és most már mintha idegenek lennének. A Raxter Lányiskola tanulói már másfél éve karanténban vannak a Tox miatt, és ez fenekestül felforgatta az életüket. A világ többi részétől elvágva egy szigeten élnek, és csak magukra számíthatnak. Nem mernek kilépni az iskolaépületet körülvevő kerítésen arra a területre, ahol a Tox már az erdő fáit is elvadította és veszélyessé változtatta. Nem tehetnek mást, mint várják a betegség ellenszerét, amellyel hitegetik őket. Ám amikor Byatt nyomtalanul eltűnik, Hetty mindent elkövet, hogy megtalálja legjobb barátnőjét. Még a karantén szabályait is megszegi, és szembeszáll minden fenyegetéssel és borzalommal, amely a kerítésen túl vár rá. Eközben arra is rájön, hogy van valaki, aki még közelebb áll a szívéhez, és hogy a szigeten zajló események mögött a valóság minden képzeletet felülmúl.

You Might Also Like

0 comments