Ornella Della Libera - Durva


Újabb #POV könyv értékeléssel érkezem. Ahogy azt már tudhatjátok, Kolibri kiadó a #POV sorozattall a világ sokszínűségét és különböző látásmódokat szeretne bemutatni, ezzel is felhívni a fiatalok figyelmét a változatosságra. A sorozatban már 6 könyv is megjelent. amiből én már 5-öt el is olvastam. Nagyon tetszik ez a kezdeményezés és kíváncsi vagyok, milyen könyvek, témák fognak még helyet kapni a kolibri kiadónál ebben a sorozatban. Az eddigiek alapján tényleg nagyon színes a felhozatal és fontos témák kerülnek előtérbe.

Az olasz írónő a regényébe 10 olyan esetet válogatott be az, ami valóban megtörtént vele a munkája során. Biztos vagyok benne van egy kis átírás, mert a kamaszok mind egy iskolába járnak, de nyilvánvalóan senki nem szeretné később visszaolvasni a vele történteket szóról-szóra. Azért gondolom, hogy ez egy rendkívül fontos regény a fiatalok és felnőttek számára is egyaránt, mert felhívja a figyelmet milyen veszélyeknek vannak kitéve a kamaszok a mindennapok során, legyen az egy kívülről jövő nyomás vagy egy “barát” által szinte követelt dolog. (Itt arra gondolok, hogy “úgysem mered megcsinálni…”, stb). A regényben témaként felmerül a: szexting, videojáték függőség, öngyilkosság, iskolai zaklatás, pedofília, zaklatás… Ezek mind olyan dolgok, amikről már ezerszer hallottunk. Elmondták, hogy ne küldjünk magunkról kompromittáló fényképeket, ne írogassunk idegenekkel online, de főleg ne találkozzunk velük és stb. Viszont, amikor egy ilyen szituációba kerül az ember nem biztos, hogy képes megfelelően mérlegelni és cselekedni. Ezért fontos, hogy minél több ilyen esetről olvasson az ember (lehetőleg happy end-es befejezéssel), mert szerintem akkor jobban tudatosul, hogy mit kerüljön el mindenképp messziről. Másrészről a szülőknek is hasznos lehet a könyv, mert támpontokat nyúkt, mik azok a jelek, amik esetleg egy közelgő katasztrófa előfutárai.

Tetszik ​ez a daru. Itt felülről szemlélhetem a világot, ami nem kíváncsi rám, ami még a létezésemről sem vesz tudomást, nem törődik az álmaimmal, a vágyaimmal, a reménytelen szerelmemmel.
Csak egy ugrás a semmibe.
Fülsiketítő robaj szakítja meg a gondolatait.
A csend széttörik, akár egy homokóra, amiből szétfolyik az idő homokja.
Mi lehetett ez?
Elérkezett az ő ideje.
Ugrania kell.
Meg kell tennie a Kurátorért és mindazokért, akik követik és bíznak benne. Beállítja a telefont, hogy megfelelő szögből vegye az ugrást.

A regény felépítését tekintve a fejezetek viszonylag rövidek, de annál tanulságosabbak. A szerző felvázol egy problémát, amibe egy fiatal teljesen belekeveredik, majd a fejezet végén megoldást kínál a történtekre, bátorítja a kamaszokat, hogy merjék felemelni a hangjukat és segítségért kiáltani amikor arra szükség van. Korábban említettem, hogy 10 történet van a regényben, így gyors matekkal kijön, hogy olyan 16-18 oldal egy fejezet. Én személy szerint nem bántam volna, ha több eset is belekerül és hosszabb lesz a könyv, de ebbe a 180 oldalba is benne van minden, amire én is gondolnék, mint a fiatalokat leginkább érintő probléma. Összességében nagyon tanulságos írás, mert bárki bármikor belekerülhet egy ilyen szituációba és hasznos, ha fel vagyunk rá készülve és tudjuk milyen végkimenetelei lehetnek akár néhány kedves szónak. A kötet nyomatékosítja, hogy a mai internet által uralta világunkban egy kedves emoji mögött is állhat egy igazi szörnyeteg. 

⭐⭐⭐⭐⭐


Fülszöveg: 

Azt gondolod, ezek biztos nem igaz történetek. És még ha azok is, te soha nem kerülnél ilyen helyzetbe. Ugye? Tévedsz! Nagyon is valódi, durva sztorik, amik veled és a barátaiddal is megtörténhetnek, de mindig van kiút.Szexting, pedofília, drinking challenge, játékfüggőség, molesztálás, függés a közösségi hálótól, happy slapping, blue whale, titkok és diszkrimináció.
Tíz történet a nápolyi rendőr-írónő tollából olyan fiatalokról, akik csapdába estek…






You Might Also Like

0 comments