Stephan Lee K-Pop ​– Szigorúan bizalmas!



Alapvetően a könyv és témája kevésbé tartozik az érdeklődési körömbe és a keleti kultúrában sem vagyok jártas. Nem is terveztem elolvasni a művet, amíg valaki nem említette a Prológusnál, hogy nagyon jó volt és ezzel meghozta hozzá a kedvem. Ezt követte a másik dolog, ami miatt már szerettem volna megismerkedni a regénnyel: a Kolibri kiadó #POV (point of view) sorozatába tartozik és abból már 2 könyvet kiolvastam (Bocs, hadd bőgjem ki magam & Telihold volt aznap) és mindkettő nagyon tetszett, így úgy döntöttem ezentúl az összes #POV könyvet beszerzem és elolvasom. Szerencsére nem vagyok lemaradva, mert még csak 3 db jelent meg, amit nem olvastam.

Na de térjünk rá a történetre. Cande egy 15 éves, átlagos ázsiai-amerikai lány, akinek remek érzéke van a zenéhez és az énekléshez. A barátaival együtt hatalmas k-pop fanok, de a szigorú szülei nem engedik, hogy énekléssel és zenével komolyabban foglalkozzon, csak az orvosi vagy jogász pálya felé orientálódhat. A nyár folyamán viszont az egyik koreai vállalat meghallgatást rendez, ugyanis szeretnének egy koreai-amerikai lányt is egy csapatba. Candice elmegy a meghallgatásra és fogalma sincs, hogy jó volt-e vagy sem. Viszont, ha nem lett volna jó igen rövid lenne a könyv, így nem nagy spoiler, hogy kiválasztásra kerül. A nyárra elutazik Koreába, ahol az idol gyakornokok küzdelmes világába csöppen.

Annak ellenére, hogy mennyire cukira és könnyedre sikeredett a borító egyáltalán nem csak a bájra és kellemre számíthatunk a történetben. Ezekben az idol gyárakban nincs magánéleted, a koszt siralmas, edzés és tanulás 0/24-ben. Számomra megdöbbentő volt a lányok (na meg fiuk) napirendje. Konkrétan reggel 5 kor kelnek és éjfélig tart a nap. Ehhez elegendő kalóriát sem kapnak, ugyanis a reggeli konkrétan 1 db édesburgonya meg 1 főtt tojás. Igaz, svédasztal van, de nem néznek rád jó szemmel, ha ennél többet eszel. Persze e mellé jön még az ebéd és vacsora, de nyilvánvaló, hogy az sem elég laktató. Én olvasás közben nem értettem mi szükség van az ilyen szintű koplalásra, ugyanis a 6-7 órás edzések bőven elégetik azt a kalória mennyiséget amennyit kell. A rengeteg edzés mellett illemtanra is kell járni, nem lehet magánéleted, nem randizhatsz, nem szórakozhatsz kb. Egyszóval nem csinálhatsz átlagos tinis dolgokat. Erről a rengeteg szörnyűségről csak felületesen olvasunk, tehát az író nem taszít minket totális depresszióba, de érzékelteti mennyire komolyan kell venni az effajta munkát.

A könyv olvasása után valamiért tiktokon bedobott egy csomó olyan videót, hogy a kpop fanok miért utálnak egy-egy előadót és olyan röhejes indokok voltak, hogy az hihetetlen. Például sokakat azért mert nem elég vékonyak, közben a videón nem lehettek többek 50 kg-nél, vagy túl alacsonyak, nem elég formásak vagy esetleg túl formásak… Mivel én nem tudok erről a témáról sokat, számomra megdöbbentő volt mennyire komolyan veszik az idolokat, sokukat öngyilkosságba hajszolták az emberek Koreában. A regényben továbbá említik, hogy a fél életedet leélheted egy ilyen idol gyárban, akkor sincs rá garancia, hogy debütálni fogsz. Candice tökéletes mesélője volt a történetnek, mert számára létezett normális élet és más kultúrából is jött, így remekül rávilágított a különbségekre.

Annyira könnyen lehet olvasni, hogy az valami hihetetlen. Nem kevés, 368 oldal hosszúságú, de konkrétan egy fél nap alatt ledaráltam annyira beszippantott a történet. Olykor humoros, kicsit romantikus, de összességében szerintem egy remek olvasmány lehet azoknak is, akiket eddig nem nagyon izgatott a koreai kultúra vagy maga a kpop. Remekül bemutatja az idolság árnyoldalát, ami a csillogás mögött van. Vége nyitott, van második része is, amit remélhetőleg hozni fog (minél hamarabb) a kiadó.

⭐⭐⭐⭐⭐


Fülszöveg: 

URALJÁK A ZENÉT,
URALJÁK A SZÍNPADOT,
CSAK A SAJÁT ÉLETÜKET NEM.
Candace Park mesterien játssza a szerepét, ő a tökéletes, engedelmes koreai-amerikai diáklány. De a valódi tehetségét – a hangját – mindenki elől elrejti. Amikor beválasztják az egyik leghíresebb K-pop-cég első lányegyüttesének gyakornoki programjába végre lehetősége nyílik arra, hogy megmutassa magát a világ előtt. Ám, a K-pop-gyakornokok élete nehezebb és kimerítőbb, mint azt valaha gondolta volna. Szöulba költözik, ahol próbál ellavírozni a hierarchiák és új szabályok bonyolult rendszerében.
Mi a legfontosabb előírás? Nincs randizás, ami elég hamar lehetetlen küldetéssé válik. Minél közelebb kerül a rivaldafényhez, annál bonyolultabb elkerülni a botrányokat.
Csak egy kérdés marad a végén: megéri?








You Might Also Like

0 comments