Natalie Haynes - Ezer ​hajó



Gimnáziumban nagyon nem érdekelt a történelem és ez meg is látszott a jegyeimen. Viszont manapság egyre több mitológiával kapcsolatos könyv kerül a közelembe és mivel az északi mitológia elkezdett érdekelni néhány könyv hatására, úgy gondoltam a görög mondavilág is megérdemel egy esélyt. Az már csak hab volt a tortán, hogy a regény egy új perspektívából mutatja meg a trójai háborút: a nők szemszögéből. Ha belegondolunk a nők akkoriban nem töltöttek be fontos szerepet, hiszen sok fennmaradt költeményben sokszor a nőkre nem a nevük szerint, hanem xy feleségeként hivatkoznak. Főleg a feminista volta miatt is szerettem volna adni egy esélyt és nagyon szeretni a könyvnek, de egy kicsit felsültem vele.

A várakozás a legkegyetlenebb dolog, amit valaha átéltem. Olyan, mint a gyász, csak bizonyosság nélkül.

Szeretném leszögezni, hogy a könyv csodás a maga nemében. Az antológia szerű felépítés érdekessé teszi a történetet, nem kronológia szerint haladunk, hanem ugrálunk az időben, így sosem tudtam megjósolni mi következik. Ez az elején zavaró volt, de könnyen hozzá lehetett szokni. Rengeteg szereplőt kapunk, melyek közül van, aki visszatér, de néhányan csak egy-egy fejezetig tudták hallatni a hangjukat. A sok szereplő és görög név között én teljesen elvesztem, nem mindig tudtam követni kiről is van éppen szó. Viszont a történet valóságossága levett a lábamról. Nagyon sok érdekes perspektívát mutatott be nekünk az írónő, de Kalliopé volt a kedvencem. Azzal, hogy hozzá imádkozott Homérosz és mi végig követhettük E/1-ben, sikerült minden szempontból női karakterekre koncentrálni. Zseniális húzásnak tartom.

Mindezek ellenére még is két és fél hónapig olvastam, mert képtelen voltam haladni vele, és nem tudom megfogalmazni mi nem tetszett benne, de valami volt, ami visszatartott tőle. Lehetséges, hogy a görög mondavilág mégsem az én műfajom, bármennyire is szeretném szeretni. Talán a problémám abban gyökerezik, hogy nem ismerem az eredeti történetet, így számomra sokszor zavaros volt a rengeteg karakter és különböző idősíkok miatt. Előfordul, hogy nem fog meg egy könyv, de ettől függetlenül látom benne az értékeket és azt, hogy miért szeretik nagyon sokan.

Amikor egy háború véget ér, a férfiak elvesztik az életüket. De a nők minden mást elvesztenek az életükön kívül.

A végére muszáj megemlítenem, hogy a borító valami meseszép. Imádom a mintázatát, de sajnálom, hogy az aprócska hajókat reklámszöveggel helyettesítették lent középen. Az aranyozás jól bírja, eddig nekem nem kezdett el kopni, viszont én olvasáshoz mindig leveszem a védő borítót, így nem tudom mennyire releváns a borító tesztelésem.

Összességében mindenképpen ajánlom azoknak, akiket érdekel a görög mitológia, a történelem, vagy csak szeretnének egy ma már mindenki által ismert történetet egy új nézőpontból megismerni. Natalie Haynes gyönyörűen ír és a fordítás is jól sikerült (néhány hibát leszámítva). Van benne néhány eltérés az eredeti műhöz képest, de nem feltétlenül fog feltűnni, hacsak nem ismered tényleg nagyon jól a trójai háborút.

Annyi módon lehet mesélni egy háborúról: az egész viszály bemutatható egyetlen eseten keresztül. Mondjuk egy ember haragja egy másik viselkedése miatt. Egy egész háború − annak mind a tíz éve − leszűkíthető erre. De ez legalább annyira a nők háborúja, amennyire a férfiaké, és a költő látni fogja a fájdalmukat − azoknak a nőknek a fájdalmát, akiket mindig a történet peremére száműztek, a férfiak áldozataiként, a férfiak túlélőiként, a férfiak rabszolgáiként −, és vagy ezt meséli el, vagy egyáltalán nem mesél semmit. Elég sokáig vártak a sorukra.


⭐⭐⭐(⭐)

Fülszöveg:

Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.
Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?
Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?
Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.

You Might Also Like

0 comments