Taylor Jenkins Reid - Daisy ​Jones & The Six



Van az a helyzet, amikor éppen hogy belekezdtél egy könyvbe, de már néhány oldal után biztos vagy benne, hogy egy remekművet tartasz a kezedben. Én is valahogy így jártam Taylor Jenkins Reid könyvével. A történet a legelején beszippantott és nehezen tudtam kiszakadni belőle. Mivel már olvastam az írónőtől, így volt egyfajta elképzelésem, hogy mire számíthatok majd, de végül felülmúlta a várakozásokat. 

Szerintem azelőtt kell hinned az emberekben, hogy kiérdemelnék. Máskülönben nem lenne hit, nem igaz?

A történetben egy fiktív együttes, a Daisy Jones & The six útját követhetjük nyomon az együttes tagjai által, de a lényeg Daisy-re koncentrálódik, ugyanis az ő csatlakozása hozta el az igazi áttörést az együttesnek. A zenekar azonban a legnagyobb sikereik közepette feloszlott, okot pedig csak a tagok tudják. A könyvből kiderül mi volt a kiváltó ok és hogyan jutottak el idáig. Az írónő remekül bemutatja milyen is lehetett a 70’ években a zeneipar és mi kellett ahhoz, hogy valakiből igazi sztár legyen. A szerző csodásan érzékelteti, milyen ha valaki rocksztár és állandóan körülveszik a nők, szex drogok és alkohol. Elég egy pillanatnyi gyengeség és az ember csúszik le a lejtőn, ahonnan már nagyon nehéz felállni.

A szereplők mind nagyon egyediek, ami érdekessé teszi a történetet. Billy, Daisy, Camila és a többiek mind nagyon határozottak és pontos elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően és ezekből az elképzelésekből senki nem szeretne engedni, főleg nem a másik javára. Daisy egy nagyon gazdag család egyetlen lánya, de a szülei egyáltalán nem foglalkoznak vele, így gyorsan megtanulja, hogy a testével és néhány kedves szóval szinte bármit megkaphat. Ez annyira szomorú volt, hiszen az egyetlen dolog, amire vágyik az az hogy elfogadják és szeressék, mégsem kaphatja meg. 

Nem számít, kit választasz magad mellé a hosszú útra, biztos, hogy fájdalmat fog okozni. Egyszerűen ezzel jár, ha valaki fontos neked. Nem számít, ki az, akit szeretsz, biztos lesz olyan, hogy összetöri a szívedet.

A regényben a szerkesztés egyediségét az interjú szerű szerkezet adja, (sokan ajánlják is, hogy aki teheti hallgassa meg hangoskönyvben is). A regény történéseit nem egy szereplő szemszögén át, hanem a zenekar összes tagja által elmesélt történetből ismerhetjük meg. Néha vannak benne összeférhetetlenségek, nem mindig tudjuk kitalálni ki mond igazat, de hát ilyen az emberi elme. Nem emlékezhet minden pontra tökéletesen. Érdekes volt megfigyelni, hogy egy-egy mondatból mennyire mást szűrnek le az emberek, mennyire félre tudják érteni egymást és ebből mennyi probléma születik, holott kommunikációval könnyen meg lehetett volna beszélni és sokszor nem fajult volna el sok minden.

Ami számomra problémát jelentett, hogy rengeteg volt a szereplő és nem mindig tudtam követni, hogy ki-ki. A tagokon kívül megszólaltak barátok, családtagok, producerek és ez mind sok volt és nem éreztem úgy, hogy ezek sokat adnának a történethez. Leginkább időhúzásnak volt jó, csak feltartotta az események folyását. 

A szerelem lényege a megbocsátás, a türelem, a hit… és időnként bizony egy nagy gyomros is benne van a pakliban.

Összességében egy remek olvasmány, de a szerkezethez hozzá kell tudni szokni. egy beleolvasást mindképpen javaslok. A regény vad, mocskos és 100%-ig valódi, bár a zenekar tagjai és mindenki más is a történetben csak fiktív, az írónő csodás elméjének szüleménye. 

⭐⭐⭐⭐⭐

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a könyv, a KÖNYVMOLYKÉPZŐ weboldaláról meg tudod rendelni. 
 
 
 Fülszöveg:
Mindenki ismeri a Daisy Jones & The Sixet, de hogy miért oszlott fel az együttes a népszerűségük csúcsán, azt senki sem tudta… Mostanáig.
Daisy Los Angeles-i tinédzser a hatvanas évek végén, aki a Sunset Strip klubjaiba kéredzkedik be, rocksztárokkal fekszik le, és arról álmodik, hogy egy nap majd a Whisky a Go Góban énekelhet. Bár a szex és a drogok is magukkal ragadják, az igazi szenvedélye a rock’n’roll. Húszéves korára felfedezik a hangját és páratlan szépségét, mely könnyen őrültségre sarkallja az embereket.
Ekkor vált egyre népszerűbbé a The Six is, a mélabús Billy Dunne együttese. Első turnéjuk előestéjén Billy barátnője, Camila megtudja, hogy terhes, és az apaság és a hírnév nyomása túl sok Billynek, akivel kissé elszalad a ló a turnén.
Daisy és Billy útja akkor keresztezi egymást, amikor egy zenei producer rájön, hogy a megasiker kulcsa a páros összehozása. És ami ezután történik, az már maga a legenda.
Ezt a mítoszt járja körbe ez a lebilincselő és felejthetetlen regény, amely a hetvenes évek egyik legnépszerűbb bandájának történetét meséli el visszaemlékezéseken keresztül. Taylor Jenkins Reid tehetséges író, aki új szintre lép a Daisy Jones & The Sixszel, különleges és egyedülálló hangjával zseniálisan mutat be egy kivételes helyet és időszakot.
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

0 comments