Marie Lu - The Young Elites


  • Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
  • Eredeti megjelenés éve: 2014
  • Magyar megjelenés: 2018
  • Oldalszám: 366

Fülszöveg:

„Van ​ki gyűlöl minket, akasztófára való zsiványként gondol ránk.

Van ki retteg tőlünk, démonnak tart, máglyára vetne mindannyiunkat.

Van ki bálványoz minket, az istenek gyermekeinek vél.

De egy sincs, ki ne hallott volna rólunk.

Adelina Amouteru túlélte a vérlázat. Durvalelkű apja szerint ő egy malfetto, irtóztató, utálatos teremtmény, aki szégyent hoz a családjukra, és a boldogulásuk útjában áll. De a pletykák szerint, a láz túlélői közül néhányan nem csak forradásokkal lettek gazdagabbak – úgy tartják, néhányan rejtélyes hatalomra tettek szert, és bár a kilétük titokban maradt, úgy kezdték emlegetni őket, hogy a kiválasztott ifjak.

Teren Santoro a királynak dolgozik. Az Inkvizíció fejeként az ő feladata felkutatni az ifjú kiválasztottakat, hogy elpusztítsák őket, mielőtt még ők pusztítják el az országot. Veszélyesnek és bosszúszomjasnak tartja őket, de lehet, hogy a legsötétebb titkot maga Teren rejtegeti.

Enzo Valenciano a Tőr Társaságának vezetője. E titkos társaság kutat az ifjú kiválasztottak után, hogy előbb találjon rájuk, mint az Inkvizíció. És most Adelina személyében a Tőrök olyasvalakire bukkannak, akinek a hatalmához hasonlót még nem láttak.

De függetlenül attól, mit gondoltak róluk, a nevüket mindenki ismerte. A Kaszás. Magiano. A Széljáró. Az Alkimista. Az ifjú kiválasztottak.”

 

"Mindenkiben ott van a sötétség, még ha rejtve is."

 

Nemrég olvastam Marie Lu- Legenda című sorozatát és iszonyatosan tetszett így nagy reményekkel kezdtem neki ennek a csodának is. Már az elején levett a lábamról. Gyorsan felkeltette az érdeklődésem, különösképp, hogy minden fejezet elején volt egy rövid idézet a világból. Mármint a könyv világából. Az egyik kedvencem az volt, hogy

„Értelmetlen abban hinni, amit látsz, ha csak azt látod, amiben hiszel”

Őszintén szólva ez engem nagyon elgondolkodtatott.  Szóval ilyen és ehhez hasonló bölcseletek vannak a fejezetek elején.

Először is a borítóról:

Egyszerűen fantasztikus. Nagyon gyönyörűre sikerült és előrevetíti, hogy mi is áll majd a középpontban. Igaz, erre csak akkor jön rá az ember, miután elolvasta a könyvet. Amikor a kezemben fogtam és csodáltam a borítót, kicsit elkapott a merengés, hogy mit is vetíthet előre ez a feketés-szürkés füstfelhő. Ez a kékes borongós stílus engem levett a lábamról teljesen. A polcomon is gyönyörűen mutat. 

Történet:

A történetben Adelina Amouteru életét követhetjük. Mikor 10 éves volt, egy vérláznak nevezett betegség végigsöpört az országon. Ha a felnőttek elkapták, abba belehaltak, ha viszont a gyerekek kapták el, akkor vagy felgyógyultak a betegségből, vagy felgyógyultak és lett valamilyen különleges képességük, e mellett megjelent valami jel a testükön, ami erre utal. Adelina a jelet megkapta, de különleges képességei nem mutatkoztak. Az apja nem szerette, haszontalannak tartotta. Egyetlen húga volt támasza a betegséget követő időkben.

Egy este kénytelen volt elmenekülni otthonról. Itt kezdődik a történetünk. Rengeteg visszaemlékezés van a múltba, ahol láthatjuk, hogyan bánt az apja a főszereplőnkkel és ez megmagyarázza miért olyan sötét Adelina szíve. Mert Ő nem egy hétköznapi hősnő, kinek szíve csupa jóindulat. Sok rossz dolog történt vele a betegség után és egyfajta traumát élt át. A húgát is gyűlöli, mert rajta nem hagyott nyomot a betegség és mert az apjuk Őt szereti vele ellentétben.


 "Megesik, hogy az egyetlen módja, hogy helyrehozzuk a dolgokat, ha azt tesszük, ami a legnehezebb."

 

Ez a célratörő, becsvágyó lány meg szeretné mutatni mindenkinek mennyit is ér és mindenkinél magasabbra szeretne törni.  Így hát kapunk egy nagyon talpraesett lányt, akit nem lehet csak úgy félvállról venni és ezt be is bizonyítja a nagyérdeműnek. Szerintem egy valódi embert kapunk főszereplőnek. Tombol benne a harag, nem az a tipikus ya főszereplő.

A mellékszereplők is kellőképp izgalmasak, ahhoz, hogy ne laposodjon el a történet.

Tele van csavarokkal. Azt gondolná az ember, hogy Ő tudja mi fog történni, de nem. Biztos vagyok benne, hogy az írónő képes meglepetéseket okozni mindenkinek, aki elolvassa azt a könyvet. Ha máshol nem az utószó igen ütős lett, és garantál egy izgalmas következő kötetet, mely előrejelzések szerint idén (2020) érkezik. Én mindenképp be fogom szerezni, mert ez a rész nagyon tetszett.

 

5/4⭐ 

 

 

You Might Also Like

0 comments