Adam Silvera - Mindketten ​meghalnak a végén


Rég olvastam ennyire érzelmes, de mégis valóságos történetet, amiben egyszerre található meg a mérhetetlen szomorúság, feszültség, boldogság és az öröm is. Külföldön hatalmas sikert aratott Adam Silvera regénye, Tiktokon egyes, a könyvről szóló videók több milliós megtekintést generáltak, így muszáj volt megtudom, mit tud ez a regény, ami ennyi embert megsiratott.

Tizenkét órája felhívtak, hogy ma meghalok, és több bennem az élet, mint akkor volt.

A történetben megismerjük Mateot és Rufust, akiket nem sokkal éjfél után hív a halál-hírek, hogy sajnos még aznap meg fognak halni. Ezzel a koncepcióval szerintem elég nehéz összességében dolgozni, már az elején furcsa is lett a történet hangulat. Ebben az univerzumban az, hogy az emberek előre tudják, hogy aznap meg fognak halni teljesen normális, nyilván nem fogadják jól, de azzal, hogy megkapják ezt az információt az utolsó napjukat úgy tölthetik, ahogy szeretnék. Másik furcsaság volt számomra, hogy üzletek épültek a halálok köré. A Kilépők (tehát azok, akik tudják, hogy aznap halnak meg) elmehetnek különböző szórakoztató központokba, ahol cápákkal úszhatnak vagy sikló ernyőzhetnek, tehát valami olyan tevékenységet végezhetnek biztonságos szimulációk által vezérelve, amit mindig is ki szerettek volna próbálni, de sose volt merszük vagy lehetőségük. Tehát megismerjük Mateot és Rufust, akik valamilyen véletlen folytán találkoznak és mivel mindketten magányosak, úgy döntenek együtt töltik el az utolsó napjukat.

Nem tudom, mennyi életünk van még hátra, de nem szeretnék lemaradni róla.

A két főszereplő teljes egészében ellentétes személyiséggel rendelkeznek, és talán épp ezért működött közöttük ez a barátság ennyire jól. Rávették egymást olyan dolgokra, amelyekhez a másik nélkül nem lett volna merszük. Kettejük dinamikája egyértelműen a könyv fő attrakciója, de Silvera megpróbál arra a kérdésre is választ találni, hogy „lehetünk e az a személy, aki mindig is lenni akartunk, ha szembesülünk a saját halálunkkal”. Ami még tetszett, hogy az író nem állt meg a két főhős bemutatásánál, bepillantást engedett a más szereplők sorsába, mindennapjaiba vagy a végnapjába. Több karakter is kapcsolódik a fiúkhoz, akik nem is sejtik, hogy milyen jelentős lehetett mások életében egy-egy általuk végrehajtott cselekedet, és hogy minden döntés drasztikusan befolyásolja egy másik ember életét. Az okosan beleszőtt szálakról a könyv végén még egy segédletet is találunk, ahol leírásra kerül, hogy ki hogyan kapcsolódik a srácokhoz.

Hiányzik az az idő, amikor még túl kicsi voltam ahhoz, hogy féljek a haláltól.

A történettől nem szabad sokat várni, hiszen egy napot mutat be, amit a két szereplő megpróbál teljes egészében kihasználni, így a cselekmény főként átlagos dolgokat mutat be. A regény szépsége szerintem a gondolatok mélységében rejlik és abban, hogy mennyire szomorú és vidám egyszerre minden. Ott lebeg a fejük felett, hogy meghalhatnak bármikor, de mégis szeretnék kitölteni a maradék idejüket. A karakterekhez könnyű volt kapcsolódni és empátiát érezni irántuk, mert mindketten nagyon szerethetőek voltak. Annyira szurkoltam értük és a happy endért, hogy az hihetetlen.

Összességében nagyon szerettem a történetet. Igaz, nálam a könnyek elmaradtak, de ettől függetlenül belül megérintett. Jó volt olvasni, ahogy kiteljesedtek a szereplők és boldogok lehettek. Érzelmes olvasmány, nem feltétlenül ajánlanám mindenkinek. Aki hatalmas pörgős cselekményre, harcra és ármánykodásra vágyik, annak szerintem nem feltétlenül fog tetszeni. Viszont, ha egy cuki, érzelgős és könnyfakasztó könyvet keresel, ami számos ponton elgondolkodtat, akkor ez a te könyved. Amennyiben téged is érdekel, hogy vajon meghalnak e mindketten a végén, azt derítsd ki magad.

⭐⭐⭐⭐⭐


Fülszöveg:

Szeptember 5-én, kicsivel éjfél után a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír: erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Végső Barát. Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük – egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet.
Adam Silvera bemutatkozó regényét a New York Times komoly, érzékeny műként jellemezte, most pedig itt az elismert író újabb virtuóz alkotása, a felemelő és megsemmisítő, elbűvölő és megragadó Mindketten meghalnak a végén. Ez a történet emlékeztet rá, hogy halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet.




You Might Also Like

0 comments