A. M. Howell - Az ​elveszett titkok kertje

Az ifjúsági regények nem állnak hozzám a legközelebb, főleg, ha az a krimi kategóriába tartozik, de ez a csodás borító egyből elvarázsolt, ellopta a szívem, úgyhogy muszáj volt megtudnom milyen titkokat rejt az a bizonyos kert és ezen eseményeket miként fedi fel Clara.

De már megtanulta: az életnek megvan az a jó szokása, hogy figyelmeztetés nélkül írja át a terveket.

Történetünkben megismerhetjük a fiatal Clarát, akit az I. világháború idején elküldenek vidékre egy hatalmas birtokra, ahol a nagynénje a házvezetőnő. A világháború szele kissé szokatlan egy 9-12 éveseknek szóló történetben, de nekem tetszett a korválasztás, mert adott egy borúsabb hangulatot az egyébként nagyon idilli történetnek. Szóval Clara megérkezik vidékre, ahol néhány nap leforgása alatt számos titokra bukkan: egy bezárt szoba, egy titokzatos fiú, akit senki nem ismer és egy gyümölcstolvaj. Fiatal Sherlockunk pedig nekiáll megoldani a különböző rejtélyeket, miközben a saját családja titkait is próbálja kideríteni.

A regény címe sejtet néhány mágikus és varázslatos történetelemet, de aki erre számít sajnos csalódni fog. Szerintem egy remek kis fantasyt lehetett volna kerekíteni a történetből, de alapvetően a krimi vonal is megnyerő volt számomra. Ahhoz képest, hogy fiatal olvasóknak írott ifjúsági könyv, meglepően érdekes és jól összerakott volt. Egész végig a sötétben tapogatózunk, majd a végére kattan minden darab a megfelelő helyre, nyilván Clara megoldja a különböző rejtélyeket, így a könyv nem hagy semmit az olvasó fantáziájára.

– Az a helyzet, Clara – és ezt te is megtudod majd, amikor nagyobb leszel –, hogy van olyan csalódás, amit ki lehet heverni. Mások viszont veled maradnak, talán örökre.

A korábban említett történelmi momentumot nem sokat említik a történetben. Alapvetően fontos és lesz is szerepe, de nem a világháborún van a hangsúly. Ennek ellenére hátborzongató volt a kontraszt Clara két élete között. Míg korábban rendben volt minden, a háború szörnyű hatást gyakorolt a családjára és többszázezer családra abban az időben. A borúsabb dolgokat hanyagolva térjünk arra, hogy mennyire igéző volt a történetben a hangulat, amit a birtok kelt. Szinte hallottam, ahogy ciripelnek a tücskök és szállingózik a rengeteg gyümölcs keltette keveredett illatfelhő. Az ananász pedig annyiszor volt említve a történetben, hogy konkrétan már sóvárogtam iránta, így el is mentem venni, hogy nassolgassam olvasás közben. Itt megjegyezném, hogy olvasás előtt mindenképp szerezzetek be egy ananász. :D

Apa azt mondta, hogy ha egy nehéz problémát kell megoldania, néha segíthet, ha egy másik nézőpontot választ.

Összességében egy nagyon kedves történet egy bátor lányról, aki lényegében feszegeti a határait. Fiatal krimirajongóknak szerintem mindenképp tetszeni fog. Nagyon gyorsan és könnyen olvasható, bár nekem nem sikerült, de egy nap alatt le lehet tolni, ha igazán elkap a lendület. Rengeteg olyan remek gondolat és mondat van benne, amit érdemes megjelölni, mert később még jól jöhet, ha visszaolvassa az ember.

⭐⭐⭐⭐⭐


Fülszöveg: 


1916. október. Angliában háború van, Clarát pedig a nagynénjéhez küldik vidékre. A kastélyhoz tartozó kertészlakban azonban titkok fogadják… Egy sötét, bezárt szoba, egy rosszban sántikáló tolvaj, és egy titokzatos, éjjelente felbukkanó fiú. Clara ugyancsak titkot őriz a háborúban harcoló bátyjáról. Amikor a helyzet veszélyesre fordul, össze kell szednie minden bátorságát, hogy mentse magát és a szeretteit.






You Might Also Like

0 comments