Frank Schwieger - Merlin ​és bandája

Mindig is rajongtam a fiataloknak szóló olvasmányokért, mert lélekben örök gyerek vagyok, ezért is örültem meg, amikor megláttam, hogy folytatódik a Kolibri kiadó Mitológia újratöltve című sorozata. Már a korábbi részek is felkeltették a figyelmem, de még csak a Zeusz és bandája részt sikerült elolvasnom. Spoiler: az is nagyon tetszett.

Ebben a részben 17 lovagkori hősről olvashatunk néhányoldalas történeteket, melyek nem csak szórakoztatóak, hanem segítenek jobban megismerni a középkori életet és sok érdekességet is tartalmaz. Találkozhatunk benne a híres varázslóval, Merlinnel, az Excalibur tulajdonosával Arthur királlyal, de felbukkan még a könyvben Brünhilde, Robin Hood, Jeanne D’Arc, Trisztán és Don Quijote is. 

A történetek felépítése mindig ugyan az. Először van egy rajz az adott szereplőről mellette pedig ki van emelve néhány fontos jellemzője. Ha lapozunk egyet, akkor tabló formában egy kicsit jobban megismerhetjük az adott személyt. Például, hogy mi a kedvenc helye, kikből áll a családja, mire igazán büszke vagy pedig mi az, amit ki nem állhat. A rövid összefoglaló után pedig következik egy rövid történet. Található még benne 8 oldal extra is, melyeken különböző érdekességeket olvashatunk a lovagkorról.

A történetekben nagyon tetszett, hogy az adott szereplő meséli el, néha ki szólva a történetből az olvasóhoz. Sokkal élvezetesebb volt megtudni az információkat maguktól a hősöktől, mintha csak E/3-ban olvastam volna. Ez szerintem nagyon sokat hozzáadott a könyvhöz és sokkal emészthetőbbé tette (a már amúgy is emészthető történeteket). Ezenkívül nagyon humorosan voltak elmesélve a sztorik, ami még egy plussz pontot ért az én szememben, mert nagyon szeretem a humoros történeteket.

Az írásmóddal viszont meggyűlt a bajom. Nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e, hogy ezt a modernkori szlenget belecsempészték a történetbe. Valamijen szinten üdítő volt szlengesítve olvasni, de volt, amikor kicsit zavart. Viszont összességében nem vitte túlzásba az író (se a fordító) se szlenget se a humort. Úgy gondolom, hogy a célközönségnek tetszeni fog az írásmód, de felnőtt fejjel lehet kicsit szemöldök emelgetős néhol.

Engedjétek meg, hogy bár szót szóljak az illusztrációkról is. Ramona Wultscenner remek munkát végzett velük, nagyon igényesre sikeredtek. Gyanítom, hogy színes nyomtatásban sokkal jobban mutatnának (a könyvben fekete-fehér minden), de ezen könnyen lehet segíteni egy adag színesceruzával. Lapozgatás közben szinte kedvem támadt ceruzát ragadni és kiszínezni az egészet. Az illusztrációkban is fellelhető a humor, de e mellett nagyon igényes is.

Összességében szerettem ezt a könyvet. Nagyon is. Felnőtt fejjel ritkán találkozom ilyen szórakoztató ifjúsági irodalommal. Mindenképp csak ajánlani tudom. Ha esetleg a lovagkor nem keltette fel az érdeklődésed, érdemes ránézni a Mitológia újratöltve sorozat korábban megjelent köteteire is, hátha valamelyik korszak jobban felkelti a figyelmed. Találkozhatsz még Zeusszal, Caesarralés Odinnal is.

A bejegyzés a Prológus Bekuckóztunk projekthetére készült. A könyvet köszönöm a Kolibri kiadónak. Ha a te érdeklődésed is felkeltette a könyv, ITT tudod megrendelni.

 


Fülszöveg:

Legendás történetek a legnagyobb lovagkori arcokról!

Tényleg olyan kalandos volt a középkor? Hogyan tudta Arthur kihúzni a sziklából a híres Excalibur kardot? És miért fürdött meg Siegfried a sárkányvérben? Hogy nézett ki egy lovagi vár? Hogyan lett Robin Hood a tolvajok fejedelme?

Ha szívesen villognál legendás tudásoddal, ezt a könyvet neked találták ki!

A lovagkori történelem legizgalmasabb sztorijai vadiúj csomagolásban – Merlin, a nagy varázsló vezényletével.

Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!”

You Might Also Like

0 comments