Dolly Alderton - Szellemek

Fülszöveg:

"Nina ​Dean harmincas éveinek első felét tapossa, sikeres gasztroíró, szeretik őt a barátai és a családtagjai, új lakásba költözött, a város másik kerületébe. Amikor találkozik Maxszel, az elbűvölő romantikus hőssel, aki az első randin közli vele, hogy feleségül fogja venni, Ninának úgy tűnik, minden terv szerint megy. Az új kapcsolat a legjobbkor jött – mióta betöltötte a harmincat, messze nem érezte magát olyan jól a bőrében, mint arra előzőleg számított. Bármerre nézett, a dolgok az idő múlására, a lehetőségek fogyatkozására emlékeztették. A baráti szálak meglazultak, az ex-pasik továbbléptek, és, ami a legrosszabb, mindenki távoli kertvárosokba költözött. A szülők se jelentenek támaszt, Nina apja lassan átadja magát a leépülésnek, az anyja meglepő frizurával és ruházattal kísérletezik. Tényleg Max lenne a megoldás?"

!!!Figyelem. Az értékelés minimális spoilert tartalmaz a könyv cselekményét illetően!!!

Dolly Alderton Szellemek című könyve roppant humoros módon mutatja be a 30-as nők földi poklát, a randizást.

A 32 éves Nina Dean egy sikeres szabadúszó író. Egyedülálló, független nő saját karrierrel, lakással és célokkal. Sajnos ez mind a mai társadalomban nem ér semmit. Addig nem leszel valaki míg nincs egy férjed és minimum egy gyerkőcöd, akinek gondját viselheted. Emiatt Ninán is hatalmas a nyomás, hiszen majdnem az összes barátnője és barátja boldog házasságban él, és tőle is ezt várják el. A legjobb barátnője unszolására letölt egy Tinder szerű tárkereső applikációt, ahol már az első férfivel összejön, akivel találkozik, hiszen tökéletesen klappolnak egymáshoz és minden rózsas zín ködben úszik Nina számára is. Pár csodás hónap után viszont a férfi felszívódik, ghostolja őt.

Azt hiszem, történik valami az emberrel, amikor a harmincas éveibe lép, és kezdi elengedni a tökéletes karrier gondolatát. Annyi minden jó történik velem a munkán kívül, lehet, hogy elég, ha a munka épp csak jó. Jól fizet, kijövök a kollégáimmal. Végső soron ez is csak olyan munka, mint bármelyik másik.

Keserédes volt minden sora. Az írónő rendkívüli módon mutatja be Nina egy évét szingli 30-as ként. Korban még fiatal vagyok a könyvhöz, ennek ellenére nagyon élveztem minden oldalát. Ninának nem csak a randizás nehézségeivel kell megküzdenie, hanem azzal is, hogy a régi barátainak már családja van és kiköltöztek a kertvárosba, ahol tisztább a levegő, nyugodtabb a környezet. Ritkábban látják és kezdenek elhidegülni egymástól, amikor találkoznak, akkor is mindig a gyerekek, terhesség és házasság a téma. Támogatás helyett csak a nyomás nehezedik rá.

E mellett meg kell küzdeni apja betegségével és anyja bohókás állapotával is. A demencia elhatalmasodásáról szóló részek annyira szívszorítóak voltak, hogy néha meg is könnyeztem. Nem szeretek magánéleti dolgokat megosztani ország-világ előtt, de sajnos a mi családunkban is felbukkant ez a szörnyű betegség, így ezt a vonalát a könyvnek 1000%-ban át tudtam érezni és remekül volt megírva. Apró dolgokkal kezdődik, de végső soron a könyv rávilágit a személyisége összezavarodására, majd szétesésére.

Hagyd abba a stepfordi feleségek színjátékot, senkinek sem tesz jót. Engem idegesít, téged pedig elszigetel.

Szóval adott egy lány, aki amúgy sikeres, de a társadalom elhiteti vele, hogy nem az. Fellobban a remény illúziója, amikor találkozik Max-el, de sajnos rá kell döbbennie, hogy ez az egész randizás mégsem annyire egyszerű ár számára. A két szülinapja keretbe foglalja a történetet és bár nem zárja le, szép végkifejletet kap. Tele van a könyv remek gondolatokkal melyeket azok is magukénak érezhetnek, akik nem tartoznak a szingli 30-as kategóriába.

Molyos címkék szerint humoros és romantikus regény, ami igaz is rá, de mindezek mellett én olvasás közben végtelen sok feszültséget és keserűséget éreztem ki a sorok közül. Nehéz ezt megfogalmazni, mert tényleg nagyon szórakoztató és vicces a könyv, de sokkal komolyabb témákat boncolgat, mint azt az ember elsőre gondolná.

Erősen tudnék érvelni amellett, hogy a világon minden felnőtt egy padon üldögél, és arra vár, hogy a szülei érte jöjjenek, akár tudatában vannak ennek, akár nem. Érzésem szerint halálunk napjáig várakozunk.

Összességében nagyon tetszett a könyv a komolysága ellenére is. Néhol kicsit klisés megoldásokkal dolgozott a szálak elvarrása érdekében, de ezek nem vettek el számomra a könyv értékéből és mondanivalójából. Én jelen állás szerint szerencsésnek mondhatom magam, mert van egy remek férjem, de a könyv hatására igyekezni fogok a szingli barátaimmal sokkal többet foglalkozni és nem fogok egy anya Godzillává változni (remélem) a jövőben sem. ha csak egy könyvet olvasol el márciusban az legyen ez, mert szuper olvasmány nem csak szingliknek.

⭐⭐⭐⭐⭐



You Might Also Like

0 comments