Pamela Binnings Ewen - Párizs ​királynője

Avagy, hogyan vált egy szegény árva lányból, Franciaország egyik legsikeresebb parfümkészítője és mi vezette el odáig, hogy a nácik kémje legyen. Mindez megfűszerezve a II. világháború történéseivel.

  • Kiadó: XXI század kiadó
  • Eredeti megjelenés: 2020
  • Magyar megjelenés: 2021
  • Oldalak száma: 416 oldal

 

Fülszöveg:

"Coco ​Chanelt a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják – amiatt a bizonyos ikonikus kis fekete ruha miatt –, leghíresebb kreációja a részegítő illatú Chanel No. 5 parfüm. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik, akit intrikák értek, akiről sokféle gyanús pletyka terjedt. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban.

Coco Chanel tudott könnyed, vidám, nagyvonalú lenni, ám kegyetlen, számító, manipulatív is. Miközben a Wehrmacht masírozott a Champs-Élysées-n, Chanel ott találja magát a Hotel Ritzben, a Reich főparancsnokának oldalán. Chanel az ellenség markában magánháborút indít, hogy kiszorítsa tulajdonrészéből zsidó üzlettársát, Pierre Wertheimert. Wertheimer az elharapózó antiszemitizmus miatt az Egyesült Államokba menekül, és magával viszi a Chanel No. 5 összetevőinek titkos receptúráját. Coco nem bízik meg a férfiban, amikor az New York külterületén be akarja indítani a gyártást. Célja, hogy egyedüliként birtokolja a márkát.

Miközben Párizs a németek uralma alatt sínylődik, Coco mindent megtesz a túlélésért. Nehogy leleplezzék sötét titkait, még a kollaborációtól sem riad vissza. Német kém lesz belőle, az F-7124-es számú ügynök, fedőneve: Westminster. Miért vetemedett erre? Meddig kell merészkednie, hogy viharos múltja többé ne kísérthesse a jövőjét?"


Amióta találkoztam szintén a XXI. század kiadó gondozásában megjelent Az utolsó vonat Londonba című könyvel egyre jobban érdekelnek a II. világháborút feldolgozó alkotások. A Párizs Királynője egy új szemszögből közelíti meg a történéseket. Lényegében itt nem a világháború eseményei a fontosak - bár nagyban befolyásolják a történteket -  hanem az, hogy egy árva kislányból hogyan vált náci kém. 

 

A könyv két szálon fut. Egyrészről bemutatja Coco fiatalkorát, amikor is egy kitartott, naiv nő volt, kinek ketten is szerelmet vallottak, de mégsem őt választották a házastársként. Kemény leckéket tanított neki az élet arról, hogy a szép szavak nem mindig igazak és néha abban csalódunk a legnagyobbat, akit a legjobban szeretünk. Ezek a kudarcok mind erőssé és elszánttá tették, egy példaértékű nővé, aki nem fél kiállni azért, ami az ővé. A könyv Coco múltjával kapcsolatos visszaemlékezések mellé beépíti azokat a sarkalatos pillanatokat, amelyek megváltoztatták a életútját és azzá tették őt, ami lett. 

 

-A hölgyek nem izzadnak, drágám. A hölgyeknek csillámlik a bőrük.


A másik szál ott kezdődik, hogy Párizs vezetői elmenekültek és hagyták, hogy a németek megszállják szeretett városukat. Coco, hogy megvédje a nevét, örökségét és a fiát elvállalja, hogy együtt dolgozik a németekkel és elutazik Spanyolországba kémkedni számukra. Kapcsolatai és neve miatt tökéletes volt arra, hogy ezt a szerepet betöltse. 

 

Chanel számomra ebben a könyvben egyszerre volt kíméletlen, manipulatív és kegyetlen, de ugyanakkor sebezhető és megtört is. Coco saját magánháborút folytatott az üzlettársa ellen, aki még fiatalabb korábban kihasználta Coco naivságát, foggal-körömmel védelmezte a márkáját. Viselkedése bár elítélendő, mégis érdemes elgondolkozni azon, hogy ki mit tett volna meg saját maga és öröksége túléléséért. Egyesek árulónak és kollaboránsként emlékeznek rá, de Chanel-ben csupán ég a vágy, hogy megtartsa azt, ami az övé. 


Az árulás mély sebet tud ütni, de nem hagyja, hogy belehalj.


Mindenesetre egy remek könyvet olvashattam, az események kellően pörögtek, néhol szinte érezhető volt a feszültség. Már-már úgy éreztem én is jelen vagyok a történetben. Biztos vagyok benne, hogy borzasztóan nehéz lehetett megírni ezt a könyvet, hogy hű maradjon a történésekhez, de mégis elgondolkoztassa az olvasót Coco "valódi" személyiségéről. Az, hogy pontosan mi járhatott a fejében, szerintem örök rejtély marad, de számomra ez a könyv egy hiánypótló alkotás.





















You Might Also Like

0 comments